معرفی کتاب : جنبش انقلابی فارک
- By : Khabar
- Category : خبر, نامه خوانندگان
جنبش انقلابی فارک
(معرفی کتاب)
جنبشهای مسلحانه در سالهای 1960 تا 70 میلادی در بخش های وسیعی از جهان گسترش یافت. سازمانهای مسلحی که در آن زمان درکشورهای مختلف تشکیل شد به نوعی بازتاب مبارزات کارگران و زحمتکشان در آن دوره بودند. دیکتاتوری های نظامی در کشورهای امریکای لاتین، خاورمیانه، جنوب شرقی آسیا و همچنین در افریقا، که مورد تایید ضمنی نظام سرمایه داری جهانی بودند، مبارزات حق طلبانه مردم را به شدت سرکوب میکردند. بازتاب این سرکوب بیرحمانه، گسترش مبارزات مسلحانه در این کشورها بود.
این مبارزات در کشورهایی همانند نیکاراگوئه، کوبا، بولیوی، برزیل، آرژانتین، السالوادور هر یک با افت و خیزهایی به نتایج مشخصی رسید و دیکتاتوری های نظامی پس از چند سال سرنگون شده و در برخی دیگر از این کشورها، مبارزان به قدرت رسیدند. در ایران نیز از 19 بهمن 1349 مبارزه ای آغاز شد که به جنبش سیاهکل معروف گشت، برآمدی از این مبارزات بود و تا سرنگونی رژیم کودتایی شاه ادامه داشت. یکی از کشورهایی که این مبارزات در آن با افت و خیزهای فراوان، تا کنون ادامه داشته، کلمبیاست. جنبش فارک در کلمبیا به عنوان یکی از آخرین این گروه ها، اکنون پای میز مذاکره صلح نشسته و میرود تا فصل جدیدی را آغاز کند. سرنوشت توافق نامه ی امضا شده صلح هنوز روشن نیست و به نظر میآید فارک راه دشواری را هنوز در پیش رو دارد.
واحد تحقیقات بین الملل کانون مدافعان حقوق کارگر تا کنون مبارزات کارگران و زحمتکشان برخی کشورها (مانند نپال، فلسطین، ترکیه، کره جنوبی، عراق، فلیپین، مکزیک ) را مورد بررسی قرار داده است. اکنون نیز برای آشنایی بیشتر کارگران و زحمتکشان ایران با تجربیات کارگران و مبارزان کلمبیایی کتاب جنبش انقلابی فارک به شکل مجموعه ای تهیه شده است. به امید آنکه تجربیات مبارزه در کشورهای دیگر بتواند در امر سازماندهی و تداوم مبازه طبقه کارگر در کشور ما نیز کمک کند.
کانون مدافعان حقوق کارگر
19 بهمن 1396
بخش های مختلف کتاب به شکل مقالات جداگانه به تدریج منتشر خواهد شد. فایل کتاب را میتوانید از اینجا دانلود کنید:ـ
برای دانلود کتاب جنبش انقلابی فارک لطفا اینجا کلیک کنید
پیش درآمد
کلمبیا یکی از کشورهایی است که طولانیترین مبارزات رهاییبخش و برابریطلب را دارد و ارتش خلق کلمبیا با سابقهترین ارتش رهاییبخش در صد سال گذشته است. هر چند اطلاعات کمی از مبارزات مردم کلمبیا به زبان فارسی در دسترس است و در افکار عمومی به دروغ چنین نمایانده شده که ارتش خلق کلمبیا (فارک) یک گروه تروریستی است که در قاچاق موادمخدر دست دارد.
مطالعهی تاریخ مبارزات جنبشهای رهاییبخش معاصر آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا، به خصوص مردم خاورمیانه در دهه 40 و 50 شمسی (70 میلادی) به خوبی مشابه بودن این مبارزات اجتماعی را عیان میسازد. به دنبال سیاستهای اقتصادی و سیاسی نیکسون و تغییراتی که در این کشورها رخ داد، در کنار منابع طبیعی ارزشمند این کشورها و مقاومتهای مردم آنها در مقابل استثمار شدید و چگونگی مقابله سرمایهداری با جنبشهای مترقی این کشورها، به رغم فاصله جغرافیایی و تفاوتهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، سبب شد تا مبارزات این کشورها شباهت زیادی با یکدیگر داشته باشد.
هدف این مجموعه بررسی جنبش زحمتکشان کلمبیا و نقش آن در آمریکای لاتین است و پرسشهایی را پیش رو میگذارد تا شاید از طریق پاسخ به آنها بتوان سیر تحول مبارزه جنبش رهاییبخش کلمبیا را روشنتر بررسی کرد و جایگاه جنبش زحمتکشان را در توافق صلح میان ارتش خلق کلمبیا (فارک) و دولت کلمبیا مشخص و روشن کرد. سوالاتی نظیر:
مبارزات رهاییبخش کلمبیا چگونه آغاز شد؟ نیروهای تشکیل دهنده مبارزات رهاییبخش چه کسانی هستند؟ پشتوانه آنها چیست؟ منابع نظری آنها چه بوده و امکانات مادی این جنبش از کجا و چگونه تأمین میشده و میشود؟ بر خلاف تبلیغات سرمایهداری مبنی بر دست داشتن فارک در قاچاق موادمخدر، چگونه نیروهای رهاییبخش توانستهاند از دل مبارزات دهقانی زمینهی سازماندهی دهقانانـ تقسیم زمینها بین روستاییان و تغییر روش تولید محصول از کوکا (ماده اصلی کوکایین) به محصولات کشاورزی دیگر را مهیا کنند؟ چرا حزب کمونیست کلمبیا (احزاب برادر) مخالف مبارزهی رهاییبخش بود و اینکه فارک چگونه با احزاب برادر مرزبندی کرد؟ رسانههای سرمایهداری چه نقشی دارند؟ نقش کشورهای سرمایهداری و به طور مشخص آمریکا در این میان چیست؟ نیروهای شبه نظامی کیستند و نقش سازمان امنیت آمریکا و کمکهای بیلیون دلاری چیست؟ چگونه زنان مبارز کلمبیایی به شناسایی و گروگانگیری نیروهای امنیتی حتی در درون آمریکا میپردازند؟ نقش جنبش رهاییبخش در جنبش کارگری چه بوده است و سازماندهی جنبش کارگری را چگونه پیش بردهاند؟ روابط نیروهای رهاییبخش با دیگر کشورهای مترقی آمریکای لاتین چگونه بوده است؟ جنبش رهاییبخش کلمبیا چرا سر میز مذاکره نشست؟ آیا به خاطر شکست نقشه راه عملشان بود یا شرایط تغییر کرده است؟ و اکنون پس از پیمانشکنیهای دولت، که قابل پیشبینی بوده، فارک چگونه میخواهد بر سر پیمان خود برای رسیدن به عدالت و آزادی برای مردم کلمبیا بماند و …
جواب این سوالات برای جوانانی که ماجراهای قیام مردم ایران در سال 57 را ندیدهاند و اطلاعات زیادی از تظاهرات صدها هزار نفری در تهران در اول ماه میسال 58 و دیگر شهرها ندارند، کسانی كه جمع شده بودند تا ببینند که جنبش رهاییبخش مردم ایران چگونه میتواند سازماندهی جدید کارگری و مبارزه طبقاتی را در سطح دیگری پیش ببرد؛ حتماٌ میتواند مفید باشد.
در پایان این مجموعه روشن خواهد شد که چرا سرمایهداری بهطور کامل میخواهد این مبارزه را در دنیای پس از جهانیسازی به سطح خریدوفروش موادمخدر نیروهای مافیای قدرت تنزل دهد تا برای نسل جوانی که شناختی از مبارزات رهاییبخش آمریکای لاتین در دوران معاصر ندارند، واقعیت این مبارزات ناروشن باقی بماند. برای روشن شدن زمینههای نقش جنبش رهاییبخش کلمبیا باید مشخص شود که چرا و چگونه فارک بر سر میز مذاکره نشست. اما لازم است که به این مسأله نیز پرداخته شود که آیا مذاکره ناشی از شکست نقشه راه عمل جنبش رهایی است یا بر مبنای ضرورت تاریخی و شرایط تغییر کرده در کشور کلمبیا میتوان آن را دید. در کنار آن، جنبش کارگری، زنان و رابطه سایر نیروهای رهاییبخش با این جنبشها نیز مهم است بررسی شود.
مقالات، مصاحبهها و سخنرانیهایی که در بخش انتهای کتاب آمده است، تکمیل کننده بخشهای دیگر کتاب است.ـ
برای دانلود کتاب جنبش انقلابی فارک لطفا اینجا کلیک کنید
Keine Kommentare