نه حکومت دینی و نه امپریالیسم
ما در کنار مردم خواهان یک ایران برابر، آزاد، مستقل و لائیک هستیم
ر…وزهای متوالی است که ایران با اعتراضات خیابانی در رأس اخبار است. ارزیابی کلیت سازوکارهای داخلی و خارجی در بستر اعتراضات ایران که در مرکز مبارزات قدرت پیچیده در خاورمیانه قرار گرفته، امری ضروری است.
پیش از هر چیز باید به یاد داشته باشیم که اعتراضات خیابانی در ایران از دل یک تجربهی انباشته بیرون آمده است. میدانیم سالهاست که در ایران طی دورههای مختلف، واکنشهای مردم چه علیه بیعدالتی اجتماعی و چه علیه سرکوبها وجود داشته است. عامل تحریک اعتراضات اخیر هم گرانی و بیکاری عمیقاً فزاینده بود.
تحریمهایی که سالها علیه ایران اعمال شده، از منظر رژیم دلیل اصلی عدم موفقیت اقتصادی بود. درآمدهای افزایشیافتهی نفتی پس از برداشته شدن تحریمها، بهویژه خرید سلاح، برای «دلبری» از امپریالیستهای اروپایی به کار رفت. هر چقدر هم به لطف نفت درآمدهای ارزی افزایش یافته باشد، برای یک شهروند معمولی مشکلات معیشتی تعمیق یافت. پرداخت هزینهی بحران اقتصادی به پای زحمتکشان نوشته شد. مردم در برابر فساد و ثروت طبقهی صاحب امتیاز رژیم روحانیون بیش از پیش فقیرتر شد. این واکنشها، که در رأس آن زنان نیز حضور دارند، مسیرشان با مسیر آزادیخواهان یکی شد و گسترش یافت. با مشارکت شکنندهی صفوف قومیتها این اعتراضات به عرصهی وسیعتری کشیده شد.
علاوه بر این، توضیح اعتراضات بر مبنای یک علت امکانپذیر نیست. مطالبهی اصلی شهروند معمولی، دموکراتیکسازی و بهبود استانداردهای زندگی است. به علاوه، قطبهای ظاهراً متضاد، از طرفی حامیان مخالفت سرسخت با روحانی، از طرف دیگر، «محور شرّ» آمریکا-اسرائیل-عربستان که درون حلقهی مداخلهی امپریالیستی خاورمیانه قرار دارند، خواهان آشوب در ایران و ریختهشدن خون و به همین دلیل در نقطهای مشترک به هم پیوستهاند.
میل واشنگتون به برهم زدن موقعیت کنونی ایران در خاورمیانه که باعث تحت تأثیر قرار گرفتن محور قدرت آمریکا شده و در عین حال هدف آمریکا برای کنترل انباشت انرژی ایران یک راز پنهان نیست. ایران همچنان جز پنج دشمنی اصلییی است که آمریکا در آخرین «گزارش استراتژی امنتیت» خود به آن اشاره کرده.
در این معنا، همانطور که پیشتر در تونس، مصر و سوریه نیز مشاهده شد، میل آمریکا و قوای متحدش برای تبدیل این قبیل اعتراضات دموکراتیک مردمی به جنگی داخلی این بار نیز مشخص شد. نظرات ترامپ در راستای «دموکراسی و تغییر رژیم» برای ما چیزی بیگانه نیست. هر یک از حملات امپریالیسم آمریکا به منطقه که ذرهای به حقوق بشر و دموکراسی ارتباطی ندارد، حاوی هیچ معنایی به جز تیره و تار کردن آیندهی مردمان منطقه نیست.
در ایرن پیشروی مردمی که حق خود را طلب میکنند یک مسئولیت خطیر وجود دارد: بدون نزدیک شدن به سایهی امپریالیسم باید بتوانند با عبرتگیری از آخرین تجارب مبارزاتی در خاورمیانه راههای مبارزهی خاص خود را بیابند.
این تصویری که در ایران شکل گرفته یکبار دیگر نشان میدهد که در هر کجا پتانسیل اپوزیسیون چپ و دموکراتیک نابود شده باشد و مردم فاقد سازماندهی باشند، زحمتکشان بین تئوکراسی و امپریالیسم گیر میافتند. رهایی میلیونها مردمی که به واسطهی سیاستهای سرمایهدارانه فقیر شده، تحت حکمرانی رژیمهای سرکوبگر-استبدادی و فاسد له شده و از آزادیهای خود محروم ماندهاند، تنها از طریق خلق گزینههای مستقل خویش امکانپذیر است.
نه حکومت دینی و نه امپریالیسم
ما در کنار مردمِ خواهان یک ایران برابر، آزاد، مستقل و لائیک هستیم
Keine Kommentare